Futbalové milióny a divné sľuby primátora

Futbal, Polaček, Gibóda, Primátor, Košice, KFA, štadión,

Tlačová správa, Košice 11.04.2018 
Košičania majú zaplatiť ďalšie Rašiho sľuby, ale z čoho?
V roku 2014 primátor sľúbil Košičanom postaviť futbalový štadión za 12-miliónov eur. Dnes jeho nástupca Petruško požaduje až 23 miliónov eur!

Poslanci mestského zastupiteľstva v Košiciach Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda (nez.) upozorňujú a vyzývajú svojich kolegov v zastupiteľstve a vedenie Mesta Košice, aby sa kvôli zisteným závažným pochybeniam nateraz vôbec nezačalo s výstavbou KFA - Košickej Futbalovej Arény vo Všešportovom areáli. Ako zdôrazňujú, predražená výstavba novej futbalovej arény nielenže nie je finančne krytá, ale vôbec nie je nutné ju zrealizovať v šibeničnom termíne 19 mesiacov ako to tvrdí košická radnica.

Z podpísanej zmluvy o dotácii na výstavbu štadióna v Košiciach s ministerstvom školstva, ktoré poskytne na výstavbu 4 milióny eur a najmä z uznesenia vlády SR je zrejmé, že termín na čerpanie prostriedkov a vybudovanie futbalových štadiónov v rámci Národného programu rozvoja športu je až do roku 2022. Vedeniu mesta na čele s viceprimátorom Petruškom (SMER), poslanci Polaček a Gibóda, vyčítajú nielen súhlas s predražením celej stavby, ale aj odstúpenie od zámeru vypísať na výstavbu nového štadióna medzinárodný tender, ktorý by celý výber zhotoviteľa stransparentnil.

„Samotná cena sa navýšila takmer na dvojnásobokz pôvodných 12 miliónov eur, ktoré nám na môj priamy dotaz potvrdil na zastupiteľstve vo februári 2015 vtedy čerstvo druhýkrát zvolený primátor. A dnes je z Richarda Rašiho vicepremiér vlády SR pre informatizáciu a investície, no účet po ňom zaplatia Košičania.“uviedol poslanec Gibóda. Vedenie spoločnosti KFA ešte pred vyhlásením verejného obstarávania vo februári 2017 stanovilo predpokladanú hodnotu celej zákazky na 18,5 milióna eur bez DPH. Víťazné konzorciumfiriem AVA-stav Galanta a OHL ŽS Slovakia Bratislava uspelo s podstatne vyššou cenou – 19,47 milióna eur bez DPH. Mesto Košice nie je platiteľom DPH a nakoľko aj dodatočné prostriedky na KFA pôjdu od neho, celkový účet tak dosiahne 23,36 milióna eur. Dodatočné prostriedky na KFA pôjdu z rozpočtu mesta a tak celkový účet dosiahne hodnotu 23,36 milióna eur.

Klikni aj na odkaz: CHRONOLÓGIA KOŠICKEJ FUTBALOVEJ ARÉNY

„Bývalý primátor Raši síce vtedy ešte nebol investičný guru tejto vlády, ale rád hovoril, že nový štadión vyjde mesto len na 12 miliónoch eur. Pamätám si ako oduševnene vysvetľoval, že 4 milióny bude dotácia z ministerstva školstva a ďalších 8 miliónov eur bude predstavovať bezúročná pôžička na 10 rokov z ministerstva financií, no už vtedy podľa nás vedel, že nehovorí pravdu. Už aj  jeho námestník Ján Jakubov sa v roku 2014 prekecol, že to bude stáť až 23 miliónov eur a to nakoniec výslednú cenu ešte podhodnotil,“uviedli poslanci Gibóda a Polaček. Ako dodali, minimálne od februára 2017 o tomto „zdražení“ poslancov mesta nik z vedenia mesta či spoločnosti KFA nemal potrebu informovať.

Poslancom sa nepáči ani to, že napriek pôvodným sľubom sa v Košiciach, druhom najväčšom Slovenskom meste, nebudú môcť hrať žiadne medzištátne zápasy a zníži sa kapacita štadióna. V apríli 2017 podpísali viceprimátor Martin Petruško a poslanec mesta Ján Jakubov ako zástupcovia spoločnosti KFA dodatok k zmluve o poskytnutí dotácie. Štyri milióny eur z ministerstva školstva už nie sú podmienené výstavbou štadióna štandardu najvyššej kategórie UEFA 4 pre minimálne 9000 divákov, ale stačí vybudovať štadión s horšími parametrami s hľadiskom aspoň pre 4500 divákov.

„A opäť nikto z vedenia ani z poslancov mesta v orgánoch spoločnosti KFA, ktorí sú výhradne zo strán koalície SMER-SD a Šport do Košíc a na Východ o tejto „kozmetickej“ zmene ani len nemal potrebu informovať verejnosť a najmä poslancov mestského zastupiteľstva. Aj z tohto prístupu
vidno diletantizmus a pohŕdanie občanmi Košíc alebo futbalovými fanúšikmi v meste podľa scenára „Vyhraj voľby, môžeš všetko a kašli na každého“, ktorí už aplikovali aj pri parkovacej spoločnosti EEI.“
uviedol poslanec Jaroslav Polaček a dodal: „Predstavitelia mesta Košice a strany SMER-SD už tak dokázali zdokonaliť svoje nevšedné metódy, že doslova na počkanie vedia obísť schvaľovanie zmien v investíciách v mestskom zastupiteľstve. Zatajujú pred poslancami všetky podstatné náležitosti zmlúv a ich tajných dodatkov, ktoré by vyvolali negatívne reakcie verejnosti. Bez problémov šermujú s rôznymi sumami na výstavbu štadióna, ktoré sa neustále navyšujú a radšej aj napriek vlastným sľubom nevyhlásia medzinárodný tender na zhotoviteľa.“

Ako riešenie tejto situácie poslanci navrhujú, plne v súlade s uznesením vlády SR, upraviť dohodu s ministerstvom školstva o termíne čerpania prostriedkov zo 4 miliónovej dotácie. Vyhlásiť novú medzinárodnú súťaž na projekt štadióna. Následne po jeho výbere a súhlase mestského zastupiteľstva s jasným finančným záväzkom krytia jeho výstavby vyhlásiť medzinárodnú súťaž na jeho zhotoviteľa. „A toto všetko vie mesto stihnúť a transparentne tak, aby štadión bol hotový do roku 2022 čo je takmer 5 rokov od dnes. Na to aby ten proces bol naozaj transparentný bude nutné vymeniť aj predstaviteľov spoločnosti KFA, ktorí tento stav utajenia spôsobili“ dodali poslanci Gibóda a Polaček. V tomto zmysle spolu s ďalšími poslaneckými kolegami predložia návrhy na uznesenia na rokovanie mestského zastupiteľstva v pondelok 16. apríla.

(c) OaN