Vyzvali sme Kosit, aby znížil ceny

Sme proti vytvoreniu regionálneho odpadového monopolu na Východnom slovensku. V tejto súvislosti sme dnes zaslali otvorený list vedeniu odpadovej spoločnosti a košickej samospráve, ktorá si nekoná kontrolné úlohy. V liste vyzývame riaditeľa Kositu ale aj vedenie mesta, aby reagovali na "zvláštnu cenotvorbu" KOSIT-u, kedy obyvatelia Košíc platia omnoho viac ako obyvatelia susednýchy miesta a obcí.

 

"Vyzývame Vás pán riaditeľ Christenko (KOSIT a.s.), nakoľko z 34% zastupujete aj záujem mesta Košice, aby ste reagovali. Vyzývame Vás aby ste pripravili seriózny cenový návrh pre mesto Košice na úrovni 50% z ceny za likvidáciu odpadu, t.j. 36€ za jednu tonu spracovania komunálneho odpadu, čo je stále viac ako platia mnohí klienti KOSIT a.s., a to nielen z oblasti samosprávy.", píšu poslanci v liste.

Keď majoritný akcionár vstupoval do spoločnosti KOSIT, bol si dobre vedomý, že vstupuje do podnikateľskej spolupráce so samosprávou a v rámci verejného sektora poskytovania služieb. Tento, sektor je už zo svojej podstaty o to prísnejšie kontrolovaný, s dôrazom na ochranu verejného záujmu. Je zarážajúce, že dnes spoločnosť KOSIT považuje všetky informácie za obchodné tajomstvo a vy ako jej predstavitelia sa nehanbíte preferovať biznis pred službou samospráve. Preferujete maximálny zisk pred ziskom primeraným a trvalo udržateľným. Vo vyspelom svete, snáď okrem odpadového biznisu „talianskych bossov“, si podnikatelia vzťah so samosprávou vážia a za hlavnú prioritu považujú serióznosť vzájomných vzťahov. Vaša obchodná politika je však voči Košičanom absurdná a je zvláštne, že je tolerovaná „vašimi priateľmi“, ktorý pôsobia na čele samosprávy mesta Košice, uvádzaju traja poslanci v otvorenom liste. (celé znenie TU)