Parkovanie v Košiciach s EEI - podnet zo spáchania trestného činu

EEI, Košice, Raši, Polaček, Gibóda, parkovanie, zaparkujete, parkovať, podnet, poslanecká kontrola, nezaplatím EEI

Prvý podnet o podozrení zo spáchania trestného činu podvodu a neoprávneného pozmeňovania a poškodzovania dopravných značiek v Košiciach v súvislosti s parkovacou spoločnosťou EEI, podal poslanec mesta, Jaroslav Polaček (nezávislý).

V podnete sa poslanec zaoberá podnetmi, ktoré obyvatelia dokumentujú v rámci označovania parkovacích zón. 
(celý podnet nájdete TU)

„Niekoľko dní som študoval cestný zákon ako aj postupy posudzovania a overovania parametrov v súvislosti s dopravným značením, ktoré musia byť v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Dospel som k názoru, že osadzované dopravné značky nespĺňajú základné parametre a je teda na mieste, tento podľa môjho názoru nelegálny stav prešetriť“, vysvetľuje pôvod svojho konania Polaček. „Nemôžem uveriť, že by toto mesto uzavrelo zmluvu na parkovanie s absolútnym amatérom", dodáva.

Ak by sa potvrdilo, že jeho podnet je opodstatnený a dopravné značky sú neplatné, pre EEI ako aj pre mesto Košice, by to bol obrovský škandál.  „Mnoho poslancov mesta Košice mojich kolegov ale aj mňa napáda, že svojím neustálym kritizovaním zabraňujeme bezpečnému parkovaniu v Košiciach, čím ohrozujeme bezpečnosť a zdravie obyvateľov. Môže byť veľkým prekvapením, že práve primátor Richard Raši so „svojimi“ poslancami, ktorí schválili parkovanie pre EEI, ohrozili životy Košičanov.

Polaček v podnete označil dopravné značky za používané v rozpore s cestným zákonom (zákon 8/2009 Z.z.), pozmeňované lepením fólie v dolnej časti s textom „...rezidentská lokalita ...“ ale aj za necertifikované a neplatné.

Samotné zavádzanie rezidentných zón v rámci inštalácie dopravných značení Polaček považuje za zmätočné a v zmysle VZN o parkovaní aj za scestné a neúplné.