Pán primátor, odpovedzte ľudom!

Parkovisko EEI Merkúr, sneh, Košice, primátor, Polaček

Nezávislý poslanec Jaroslav Polaček vyzýva primátor mesta Košice Richarda Rašiho (Smer-SD), aby odstúpil od zmluvy s EEI z dôvodu chronického porušovania zmluvy a fatálneho zlyhávania.

Odpovedzte ľuďom prečo nás nechávate i na desiaty deň zavalených v snehu a nútite nás platiť súkromnej spoločnosti parkovné? Ak na tieto otázky nemáte slov odstúpte od zmluvy s EEI. A ak si myslíte, že sa to nedá, tak nerobte z ľudí rukojemníkov a odstúpte z riadiacej funkcie primátora.

(celé znenie listu tu)

 

Vážený pán primátor mesta Košice Richard Raši (SMER-SD)

Očakávali sme, že aspoň vo veci zimnej údržby sa vo Vás nesklameme! Na to, že nie ste čestný človek a klamete obyvateľov Košíc sme si zvykli. Sú však chvíle, kedy hlava mesta musí zreteľne pomenovať problém a predstaviť riešenia. Nestalo sa tak, a z obyvateľov mesta ste urobili rukojemníkov.


Pred viac ako týždňom, 24 hodín po tom, ako prestalo snežiť sme spolu s kolegami poslancami podali na oddelení Mestskej polície Košice oznámenie o podozrení zo spáchania priestupku spoločnosťou EEI z dôvodu nevykonávania zimnej údržby na všetkých prenajatých parkovacích plochách. V oznámení sme upozornili nie len na nedodržiavanie nájomnej zmluvy „o parkovaní“, ktorú dlhodobo osobne presadzujete, ale upozornili sme aj na nedodržiavanie mestského nariadenia o čistote, ktorého dodržiavanie máte zabezpečiť a vyžadovať!

V Oznámení sme požiadali mestskú políciu, aby stav zdokumentovala, pričom sme označili aj problémové lokality včítane plateného parkoviska v správe EEI pri OC Merkúr. Informáciu o zlyhávaní zimnej údržby v našom meste spolu s Oznámením sme Vám pán primátor následne doručili.

Jeden príklad za všetky

Parkovisko a okolie okolo OC Merkúr Košice – Sever
(foto 22.01.2017, 11:00)

Obyvateľom žijúcim v okolí OC Merkúr ste pán primátor zobrali parkovisko, na ktorom EEI parazituje s tarifou 0,50/hod v režime „záchytné parkovisko“. Následne ste im na sklonku roka zrušili parkovanie na ulici Němcovej z dôvodu rekonštrukcie električkovej trate a obyvatelia prišli tak o desiatky parkovacích miest na tejto ulici. A tie posledné parkovacie miesta nám zobral sneh.

Viac ako týždeň sa snažíte celé mesto presvedčiť spolu s dodávateľmi služieb, že zimnú údržbu máte pod kontrolou. Dokonca podsúvate fakt o snehovej kalamite, pričom žiaden mimoriadny stav v zmysle príslušných nariadení vyhlásený nebol.  KOSIT cez ulicu Němcovú nechodí a EEI na zasnežené parkoviská zvysoka kašle. Na magistráte zamestnávate 400 ľudí a my nerozumieme, ako je možné, že ani na desiaty deň od sneženia si sídlisko kde žije viac 3000 obyvateľov nikto z Vašich zamestnancov nevšimne.

Spoločnosť EEI na tlak obyvateľov už v utorok vyhlásila pre TA3, cit: “Do piatku bude väčšina parkovacích miest očistená.“ Zároveň v piatok denník Korzár priniesol informáciu, od Wolfa z EEI cit: „My to urobíme do konca tohto týždňa. A opakujem, že už dnes (štvrtok), keď sa rozprávame – je veľká časť parkovísk a parkovacích miest zbavená snehu.“ Pán primátor! Je koniec týždňa a my sme naozaj boli trpezliví, verili sme a čakali... Boli sme opäť oklamaní.

Vážený pán primátor!

Ak klamár klame klamárovi nikdy to dobre nedopadne. Zvážte, či riadiť druhé najväčšie  mesto na Slovensku chcete a viete. Riadiť mesto nie je len strihať pásky, tancovať na plesoch a obviňovať kritikov. Je to zodpovednosť, ktorú nezvládate a je to aj láska k mestu, ktorú pred nami hráte, ale nepoznáte.

Uzavreli ste zmluvu s EEI, ktorá je na smiech a právne bezzubá. Je to zmluva, ktorou ste sprivatizovali parkoviská „pre známych“ a nezabezpečili ste ani základné služby. Osobne ste nás na mestskom zastupiteľstve presviedčali, že na parkoviskách sa zvýši bezpečnosť a čistota. Vidíte ju na tých obrázkoch?

Pri OC Merkúr, ktorý uvádzam ako príkaz EEI neurobilo absolútne nič. Parkovisko nie je ani bezpečné a už vôbec nie je čisté. EEI len dodalo parkovací automat, aby biznis fungoval. Mestskí policajti rezidentov pokutujú a nasadzujú im papuče pričom, do dnešného dňa na tomto parkovisku ani po roku nie sú namaľované parkovacie čiary.

Myslíte si, že je normálne, aby po desiatich dňoch od sneženia zmluvný partner, ktorého protežujete toto parkovisko nevyčistil? Myslíte si, že je morálne ľudí nútiť platiť za bodrel, ktorý ste zapríčinili?

Odpovedzte ľuďom prečo nás nechávate zavalených v snehu a nútite nás platiť súkromnej spoločnosti parkovné? Ak na tieto otázky nemáte slov odstúpte od zmluvy s EEI z dôvodu chronického porušovania zmluvy a fatálneho zlyhávania. A ak si myslíte, že sa to nedá, tak nerobte z ľudí rukojemníkov a odstúpte z riadiacej funkcie primátora.

(celé znenie listu tu)