Obhajoval primátor Raši zmluvu s EEI klamstvami?

odchod EEI, Raši, klamár, Košice, parkovanie

Tlačová správa k Rašiho alternatívam parkovania v Košiciach.

Košice 06.02.2018, poslanci Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda (obaja nez.) sa vedenia mesta Košice pýtajú, či šesť predložených alternatív na ukončenie zmluvy s parkovacou spoločnosťou je pravdivých. Opierajú sa aj o tlačové vyhlásenie primátora Rašiho (SMER) z júna 2016 ako aj o právne chyby a nedostatky v právnej analýze na ktorú upozornil denník Korzár.

Primátor a podpredseda Smeru Richard Raši (Smer) vyzval poslancov na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva v decembri 2017, aby hlasovali za zrušenie nájomnej zmluvy so spoločnosťou EEI.Túto zmluvu označil za jednu z príčin, prečo neuspel vo voľbách predsedu Košického samosprávneho kraja a prečo sa rovnakej "cti" dostalo aj mnohým jeho straníckym kolegom.  

Košický viceprimátor Martin Petruško zo Smeru z poverenia pána primátora Rašiho chce na februárové rokovanie zastupiteľstva predložiť šesť variantov riešenia (ne)ukončenia zmluvy s EEI aj s prípadnými finančnými a právnymi dopadmi pre mesto. Dôveryhodnosť predkladaných alternatív napadol aj denník Korzár 05.02.2018, kedy upozornil na fakt, že mesto sa opiera o štúdiu, ktorú si dala spracovať parkovacia spoločnosť EEI a vykazuje vážne právne nedostatky. „Už to je absurdné, že na obhajobu práv mesta Košice a jeho obyvateľov budeme používať analýzu firmy, s ktorou pravdepodobne vstúpime do sporu“, uviedol Gibóda

Zároveň však obaja poslanci upriamujú pozornosť verejnosti na jednu z alternatív, ktorú považujú za vymykajúcu sa vyhláseniam mesta, ktorá by znamenala, že zmluva s EEI by pokračovala podľa pôvodného variantu až do 31. 7. 2022. Za parkovanie by sa platilo tak ako doteraz a mesto by po skončení zmluvy zaplatilo EEI za technické zhodnotenie parkovacieho systému, prípadne vybudovaných parkovacích plôch niečo vyše milión eur.

V tejto súvislosti by sme chceli upozorniť na článok Tlačovej agentúry TASR z 13. júla 2016 pod názvom: Raši tvrdí, že nový systém parkovania prináša prvé pozitívne výsledky - http://www.teraz.sk/regiony/rasi-tvrdi-ze-novy-system-parkovan/206652-clanok.html. V článku zaznel z úst primátora aj tento citát: "Celá investícia súkromnej spoločnosti vo výške dvoch miliónov eur, ktorá nový parkovací systém buduje, teda 1500 nových parkovacích miest, parkomaty, bezpečnostné kamery na odstavných parkoviskách a podobne, sa stane po šiestich rokoch bezodplatne majetkom mesta Košice.“

Pri porovnaní vyhlásenia primátora Richarda Rašiho spred poldruha roka s tým, čo teraz jeho námestník Martin Petruško predkladá na rokovanie zastupiteľstva nesedí jedna zásadná vec. V právnej analýze, na základe, ktorej sa majú aj poslanci rozhodovať, je uvedené, že v roku 2022 teda 6 rokov od zavedenia parkovacieho systému spoločnosťou EEI, budú po skončení platnosti zmluvy odhadované výdavky mesta za technické zhodnotenie minimálne jeden milión eur. V júli 2016 však primátor tvrdil, že nové parkovacie miesta, parkomaty a bezpečnostné kamery, atď. budú zadarmo.

„Pán primátor zrejme chcel už v roku 2016 oklamať Košičanov a tí mu to spočítali aj pri voľbách predsedu KSK. Je neuveriteľné, že aj po facke, ktorú ako sám hovorí od občanov po voľbách dostal, nemá problém jeho námestník predložiť takú analýzu, ktorá zásadne popiera jeho predchádzajúcu analýzu. Neviem, prečo robí presný opak toho, čo sľúbil, no svojim vyhlásením z roku 2016 chcel pravdepodobne na základe klamstiev paralyzovať aktivistov i nespokojných obyvateľov v čase najväčších protestov. Je žiaľ evidentné a dnes už aj dokázateľné , že pracovnou metódou pána primátora a jeho tímu je prízemnými klamstvami zavádzaťdenodenne Košičanov," uviedol nezávislý poslanec košického Mestského zastupiteľstva Jaroslav Polaček. 

Na záver obaja poslanci upozornili, že primátor nech už v akomkoľvek úmysle predkladá alternatívy na ukončenie zmluvy s EEI, nikomu nepredložil a s nikým nekonzultoval, ako si parkovanie on a vedenie mesta Košice predstavujú v nasledujúci deň po ukončení zmluvy s EEI, čo považujú za zásadné.

Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda
poslanci MZ Košice