Nesúhlasíme s predajom 29 percent akcií KOSITU

Nesúhlas s touto transakciou na tlačovej besede deklarovali poslanci mestského zastupiteľstva Jaroslav Polaček a Daniel Rusnák. Zdôraznili, že je to problém, ktorý sa týka všetkých obyvateľov mesta. Poslanci vyjadrili obavu, že potom mesto a zastupiteľstvo nebudú mať nijaký dosah na akciovú spoločnosť KOSIT a jej cenotvorbu, pričom má monopol nielen na zber a likvidáciu komunálneho odpadu, ale zabezpečuje aj letnú a zimnú údržbu komunikácií.

Podľa nich v budúcnosti môže vzrásť cena likvidácie odpadu. Situácia sa môže zmeniť a nikde nie je zaručené, že súčasné vzťahy pretrvajú.

Kto sa za tým skrýva?

„Chceme vedieť, kto sa za tým skrýva, či sú to Paľo, Peter, Rišo,“ povedal Polaček. Podľa Rusnáka by mesto malo jednoznačne nájsť potrebný objem peňazí na udržanie svojho doterajšieho podielu, veď štyri milióny sú len približne dve percentná z ročného rozpočtu mesta. Je trestuhodné, že mesto nevie či nechce nájsť potrebnú sumu,“ povedal Rusnák.
Podľa Polačeka mesto má v návrhu rozpočtu na budúci rok dosť položiek, ktoré sa dajú upraviť, aby sa našli potrebné peniaze na udržanie 34-percentného podielu mesta v spoločnosti KOSIT. Podľa ich názoru by si na to mesto malo prípadne vziať aj úver, ak to bude treba, lebo nakladanie s odpadom je lukratívny biznis. Ako poslanci uviedli, môžu len apelovať a tlačiť na svedomie ostatných poslancov mestského zastupiteľstva, aby tento návrh neschválili.

Desaťročná fixácia cien je blud. Tvrdí Polaček

Hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová informovala, že v prípade, ak sa podarí zachovať aj po uskutočnení prevodu akcií súčasný počet akcionárov - teda akcionármi v KOSIT, a.s., ostanú WOOD Waste Managment Ltd. a mesto Košice, garantuje majoritný akcionár WOOD Waste Management Ltd. maximálne desaťročnú fixáciu cien za poskytovanie služieb spoločnosťou KOSIT. Čomu Polaček neverí a tvrdí, že Kosit má v Košiciach predražené ceny už dávno.

Akciová spoločnosť KOSIT má v súčasnosti základné imanie 16 799 200 eur. Jej akcionármi sú WOOD Waste Management Limited patriaci do skupiny WOOD & Company a.s., ktorá vlastní 66 percent akcií a mesto Košice, ktoré má 34 percent akcií.


Autorský článok denníka Korzár nájdete tu:
http://kosice.korzar.sme.sk/c/20405083/mesto-kosice-chce-znizit-podiel-v-spolocnom-podniku-kosit.html#ixzz4Ugwex9Cq