Most cez Ružín. Ignorancia a zlyhania.

most cez Ružín, KSK, Trebuľa, zanedbanie povinnosti, polaček, Trnka, Spiš, Hnilecká dolina

Pred budovou Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stretli obyvatelia obcí Kojšov, Jaklovce, Opátka a mnohých ďalších, s poslancami Košíc a KSK Jaroslavom PolačekomRastislavom Trnkom a Danielom Rusnákom. Stretnutie organizátori zvolali kvôli stavu, v akom je most ponad priehradu Ružín a aj celej dopravy v oblasti.

Poslanci podali trestné oznámenie za všeobecné ohrozovanie a žiadali vysvetlenie od predsedu KSK Zdenka Trebuľu (SMER-SD), ako je možné, že za 50 rokov sa tento most dostal do havarijného stavu. Chceli tiež vedieť, kto je konkrétne zodpovedný za tento stav. Predseda KSK Trebuľa však mlčí a informácie nepodáva, hodnotili poslanci.

Poslanci vyzvali aj primátora Rašiho, aby konal, pretože účelová cesta, ktorú v súčasnosti obyvatelia využívajú z Opátky na Zlatník ako najkratšiu cestu je  v majetku mestských lesov, ktoré sú v 100% vlastníctve mesta Košice. "Je zarážajúce ako sa všetci vyhovárajú. Našou povinnosťou je byť solidárni a pomôcť ľuďom z Hnileckej doliny. A ak tá cesta je v majetku mesta, tak ja nevidím dôvod, aby sme nepristúpili k jej oprave. Ľudia si zaslúžia istoty...," konštatoval Polaček.

 

Trnka zvýraznil ako vážne niekto pochybil, pretože most za jeden rok preskočil niekoľko stupňov zo sedem miestnej stupnice stavebno-technického posudzovania. Existuje 7 stupňová škála stavu mostov. Za 48 rokov sa stavebno-technický stav mosta nad vodnou priehradou Ružín zhoršil o dva stupne z I. do III., avšak od novembra 2015 do novembra 2016 sa zhoršil o štyri stupne z III. do VII. stupňa, teda havarijného stavu. Niekde teda súdruhovia zo Smeru-SD urobili chybu a teraz sa vyhovárajú ako malé deti. Preto sa domnievam, že došlo nielen k zanedbaniu povinnosti pri správe cudzieho majetku, ale hlavne k všeobecnému ohrozeniu obyvateľov! Politicky je vinný Zdenko Trebuľa, Kto je však vinný zo zanedbania povinnosti musia určiť nezávislé orgány, preto som inicioval podanie trestného oznámenia,“doplnil Trnka

Z iného konca tému svojou poznámkou uchopil Daniel Rusnák, ktorý vyslovil úvahu. „Ako je možné, že niektoré mosty tu máme niekoľko storočí a tento „strategický“ sme tak zanedbali, že je po 50 rokoch na spadnutie. Pod tou hŕbou výhovoriek od KSK sa tomu mostu v akom je žalostnom stave ani nečudujem...“