Starosta Gaj nepodpísal výzvu na vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Zastupiteľstvo Košického Severu sa pripojilo k výzve na dôkladné a nezávislé vyšetrenie okolností vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Starosta Marián Gaj je ale proti.

Zastupiteľstvo Mestskej časti Košice Sever na svojom rokovaní dňa 15.3.2018 schválilo uznesenie, ktorým sa pripojilo k solidárnej a morálnej žiadosti na príslušné orgány, "aby dôkladne a nezávisle vyšetrili okolnosti vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice." Poslanci Severu tak učinili na základe výzvy schválenej poslancami zastupiteľstva Mestskej časti Košice Staré mesto zo dňa 14.3.2018.  

Starosta Severu Marián Gaj ale uznesenie schválené väčšinou všetkých poslancov Severu nepodpísal a tak nevstúpilo do platnosti. Svoje rozhodnutie odôvodnil,"že toto uznesenie odporuje zákonu a je pre obec zjavne nevýhodné."

Morálna integrita poslancov Severu

Poslanci Severu uvedeným uznesením chceli vyjadriť solidaritu rodinám zosnulých ako aj verejnosti na objektívnom a nezávislom vyšetrení vraždy dvoch mladých ľudí, ktorí boli zavraždení pre spoločensky významnú prácu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. "Vzhľadom na náladu v Košiciach a aj medzi obyvateľmi Severu sme považovali za potrebné vyjadriť týmto návrhom morálnu podporu. Po diskusii sa poslanci zhodli na podpore prvej časti uznesenia, ktoré bolo pôvodne prijaté poslancami Starého mesta." uviedol nezávislý poslanec a predkladateľ návrhu Jaroslav Polaček. 

Podľa zdôvodnenia starostu Severu Mariána Gaja však neprináleží poslancom Severu aby sa vyjadrovali a riešili "tak závažné otázky celospoločenského významu."

Prekročenie právomocí morálne zaostalého starostu

"Starosta Severu týmto svojim rozhodnutí ukázal dve veci. Za prvé, nie je ochotný rešpektovať hranice svojej starostovskej stoličky a opakovane sa snaží obmedzovať  a zasahovať do právomoci jednotlivých poslancov ako aj celého zastupiteľstva Severu. Za druhé, svojim zdôvodnením nepodpísania predmetného uznesenia opäť raz ukázal, že nemá morálne hodnoty na výkon svojej funkcie." uviedol nezávislý poslanec a politológ Marcel Gibóda.

"S ohľadom na doterajší prístup polície SR a prokuratúry ku kauzám starostu Gaja, mal tento môžno pocit či skôr veľkú potrebu sa niekomu odvďačiť a vyjadriť tak svojim spôsobom solidaritu, no bohužiaľ nie so spravodlivosťou. Chceme sa ako volení zástupcovia obyvateľov Severu ospravedlniť za tento jeho necitlivý prístup a za to, že starosta Gaj opäť raz spôsobil zlé meno mestskej časti Sever a obyvateľom, ktorí mu dali svoj hlas a dôveru," vyjadrili sa na záver obaja nezávislí poslanci Severu aj mesta Košice Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka Marcela Gibódu, člena kampane starostu v roku 2010; vedúceho kancelárie starostu v rokoch 2010 - 2014; nezávislého poslanca mesta Košice a MČ Košice Sever v rokoch 2014 - 2018 

Starosta Marián Gaj - známe i menej známe fakty

  • Marián Gaj sa starostom Severu prekvapivo stal v roku 2010, keď sa z nikým nepoznaného kandidáta jeho vtedajším podporovateľom a Severanom podarilo vyrobiť vychádzajúcu hviezdu nezávislých kandidátov v Košiciach.

  • Napriek tomu, že bol zvolený do funkcie ako nezávislý kandidát, časom sa z neho stal verný stúpenec dnes už bývalého primátora Košíc Richarda Rašiho, SMER -SD, kde ako mestský poslanec hlasuje spolu so stranou SMER-SD. 

  • Aktívne sa podieľa na obhajobe parkovacej spoločnosti EEI s.r.o. a to napriek tomu (alebo práve preto), že z vlastnej skúsenosti veľmi dobre vie akým spôsobom sa do Košíc dostala.

  • Ako starosta odmietol v roku 2013 aktívne vystúpiť proti prieskumu a ťažbe uránu na Jahodnej a chrániť tak obyvateľov Severu. Naopak aktívne spolupracoval s uránovou loby do doby, než zastupiteľstvo Severu vystúpilo proti pokračovaniu tohto prieskumu.

  • Ako starosta a mestský poslanec sa celoslovensky zviditeľnil tým, že svojich oponentov napáda nielen slovne a vulgárne, keď ich posiela do plynu, ale aj fyzicky pred inými poslancami.Bohužiaľ, doteraz sa trestné podania na pána starostu Gaja "záhadne" strácali v kolotoči byrokracie slovenskej polície a justície.

  • Je fanúšikom bývalého ministra vnútra Róberta Kaliňáka, SMER-SD, jeho práce a výsledkov. Firma, ktorú vlastnil a aj počas výkonu funkcie starostu riadil, sa počas jeho prvého funkčného obdobia podieľala na príprave Dní polície SR v Košiciach.