Predstavitelia mesta Košice sú skorumpovaní! Dokazuje to nahrávka.

Pred pár týždňami, sme zverejnili informácie o tom, že poslanci mesta Košice dostávajú úplatok , vo forme parkovacej karty od súkromnej spoločnosti EEI s.r.o.. Mnohí poslanci a aj primátor mesta Košice Richard Raši (SMER-SD) reagovali na legitímne otázky verejnosti aj novinárov odmietavo. Odmietli akúkoľvek korupciu pri rozhodovaní  mesta Košice o firme EEI.

Uvedený „dar“, na ktorý nemali poslanci žiaden právny nárok, nepovažovali za problém. Rovnako nepovažovali za problematické ani následné hlasovanie poslancov mesta o aktivitách firmy EEI. Ale je to naozaj tak?

Kupovanie priazne a lojality volených predstaviteľov má rôzne formy. Od kariet poslancom, cez rôzne služby alebo priamu finančnú „pomoc“ (http://www.kosicednes.sk/eei-sponzorovala-projekt-poslankyne-hlasujem-podla-presvedcenia-odkazuje-l-blaskovicova/ ). Ani toto však primátor Richard Raši nepovažuje za konflikt záujmov. Prečo? Vyhovuje mu tento systém závislosti? Je jeho súčasťou? A odkiaľ sa tu vzal? Na zodpovedanie týchto otázok sa musíme vrátiť do minulosti a začať v primátorskej kampani roku 2010.

Ján Fellegi a jeho ľudia 2010 - 2014

Hlavní kandidáti volieb v roku 2010 boli primátor František Knapík (KDH), Richard Raši (SMER-SD) a  „šťuka v rybníku“ Marek Kažimír („nezávislý kandidát“). Na kampani pána Kažimíra som intenzívne pracoval od novembra 2009 do začiatku októbra 2010. Preto viem, že kampaň na primátora niečo stojí. Ako financmajster Knapíkovej kampane z roku 2006 si to uvedomoval aj Marek Kažimír. Preto, si na svoju kampaň našiel sponzorov, z ktorých finančne najsilnejší bol Ján Fellegi, spolumajiteľ a konateľ EEI. s.r.o..

Svoju silu a vplyv na Kažimírovú kampaň p. Fellegi presadzoval cez „svojich ľudí“ Martina Lengyela a Martina Urmaniča (experti na volebné kampaňe http://volebnekampane.sk/). Menovaní páni zabezpečili, aby sa na záver dostavil želaný výsledok, odčerpať hlasy Knapíkovi a nechať zvíťaziť Richarda Rašiho. Fellegiho kôň Kažimír prehráva a zdá sa, že sním aj sám Fellegi.

V roku 2012 však primátor Richard Raši, vyhlasuje súťaž na súkromnú parkovaciu firmu. Prihlásia sa iba dve spoločnosti. Fellegiho EEI a dodávateľ Fellegiho EEI. Vyhráva EEI a zo zdanlivo porazeného Kažimírovho sponzora Fellegiho je razom víťaz.  

Firme EEI nestojí nič v ceste za úspechom. SMER-SD v NR SR dokonca zmenou zákona dodatočne legalizuje jej podnikanie aj v Košiciach, po 1,5 roku protiprávneho výberu parkovného. 

Marek Kažimír počas rokov 2010 – 2014 tiež nezaháľa a ako poslanec mesta vždy hlasuje za parkovanie pre EEI. Nikdy však nevystúpi v rozprave a neprezentuje svoj „konflikt záujmov“ v ktorom sa nachádza. Nikdy sa neprizná, že hlasuje za Projekt Pre Priateľa Jána Fellegiho. Je predsa „jeho človek“.

Ján Fellegi a jeho ľudia 2014 - ???Klikni pre zväčšenie

V Košiciach sú komunálne voľby. Fellegiho „ľudia“ sú opäť v akcii. Martin Lengyel konečne otvorene riadi kampaň Richarda Rašiho a ten opäť víťazí.

Fellegiho EEI sa v meste darí. Rozširuje svoj biznis o 10 nových zón. A keď narazí na odpor obyvateľov, obdivuhodne a odvážne ju obhajuje sám primátor Richard Raši. Prečo ale nastavuje takto svoj krk? Je tiež Fellegiho človek?

Primátor Raši, napriek opakovaným otázkam poslanca mesta Košice Marcela Gibódu, odmieta povedať a preukázať, koľko stáli jeho primátorské kampane a kto ich platil. Vzniká tu oprávnená otázka, prečo?

Nahrávka ako dôkaz ovplyvňovania volieb a komunálnej politiky

(Nahrávka a jej časti, spolu s čiastočným výpisom nižšie)

Pred voľbami v roku 2010 zhotovil Marcel Gibóda audio nahrávku zo stretnutia kandidáta na primátora Mareka Kažimíra s kandidátmi jeho platformy na poslancov mesta Košice - Marián Gaj, Richard Hojer, Ivo Čabra a manažérom kampane Stanislav Bejda. V priloženej nahrávke, ako aj jej častiach si sami môžete vypočuť, kto financoval kampaň Mareka Kažmíra, kto ju riadi, kto v nej má hlavné  slovo a komu sa bude musieť Marek Kažimír odvďačiť.

Z nahrávky je však zrejmé, že toto nie je neobvyklý stav v meste Košice. Podnikatelia, firmy a finančné skupiny podporujú aj viacero kandidátov, aby neprišli o svoj vplyv.

Dnes nevieme koľko stála a kto platil kampaň na primátora, či starostu, víťazom ani porazeným. Nevieme kto financuje kampane poslancom samospráv. Vidíme  iba, ako sa títo správajú, aké rozhodnutia prijímajú a ako hlasujú. Ale na základe čoho? Koľkí z nich sú Fellegiho ľudia?

Preto by sme sa ich mali pýtať a oni by nám mali dokázať, koľko stáli ich kampane, kto ich platil a koho ľudia vlastne sú. Či nás voličov – obyvateľov Košíc alebo patria svojim tajným sponzorom.

 

Blog Marcela Gibódu z roku 2012 o nejasnom financovaní Mareka Kažimíra

http://giboda.blog.sme.sk/c/291194/Zavisly-kandidat-na-poslanca-NR-SR-Marek-Kazimir.html

Zavádzajúca „otvorenosť“ Mareka Kažimíra k svojmu majetku v roku 2010

http://politikaopen.sk/frontend/users/473

Články v médiách, ktoré dokazujú spojenie Kažimír – Lengyel – Raši

2010 Kažimír – Lengyel

http://www.etrend.sk/ekonomika/volby-po-kosicky.html

http://www.tyzden.sk/casopis/7757/kosicke-bezvetrie/

2014 Lengyel – Raši

https://dennikn.sk/2920/vysledkyvolieb/

Strategy Consulting s. r. o. – Martin Lengyel, Martin Urmanič

http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=141017&SID=2&P=0

 

Nahrávka ako dôkaz ovplyvňovania volieb a volených predstaviteľov mesta Košice

Pred voľbami v roku 2010 zhotovil Marcel Gibóda audio nahrávku zo stretnutia kandidáta na primátora Mareka Kažimíra s kandidátmi jeho platformy na poslancov mesta Košice - Marián Gaj, Richard Hojer, Ivo Čabra a manažérom kampane Stanislav Bejda. V priloženej nahrávke, ako aj jej častiach si sami môžete vypočuť, kto financoval kampaň Mareka Kažmíra, kto ju riadi, kto v nej má hlavné slovo a komu sa bude musieť Marek Kažimír za pomoc odvďačiť.

Z nahrávky je však zrejmé, že toto nie je neobvyklý stav v meste Košice. Podnikatelia, firmy a finančné skupiny podporujú aj viacero kandidátov, aby neprišli o svoj vplyv.

 

Časti nahrávky - celá nahrávka nižšie:

PART 1 (celkova nahravka cas 92,05)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-1-celkova-nahravka-cas-9205

Marek Kažimír o tom, prečo je financovanie jeho kampane a to kto ju financuje (Ján Felegi) je tajná vec:

“A to, že kto financuje moju kampaň, je citlivázáležitosťo ktorej nemal nikto vedieť”

 

PART 2 (celkova nahravka cas 92,25)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-2-celkova-nahravka-cas-9225

Marek Kažimír obhajuje prečo musí tajiť svojich sponzorov a finančných podporovateľov:

“Vždy je samozrejme problem, verejne šíriť a preto by som nechcel aby sa to verejne šírilo, kto za mnou stojí, kto ma podporuje, lebo nebol by som rád keby sa to dostalo do uší konkurentom, len z toho dôvodu, preto, lebo tíľudia by mohli maťinéproblémy na iných miestach. Takto to je bohužiaľv živote.”

 

PART 3 (celkova nahravka cas 92,50)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-3-celkova-nahravka-cas-9250

Marek Kažimír pomenúva hlavného sponzora svojej kampane, Jána Felegiho, neskôr uvádza že ho Felegi za “gule” kvoli finančnej podpore nedrží, aj keď realita bola iná:

“Začul som jeden názor, že kto koho drží za gule, že Felegi drží Kažimíra za gule.”

 

PART 4  (celkova nahravka cas 37,50)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-4-celkova-nahravka-cas-3750

Marek Kažimír obhajuje zasahovanie Jána Felegiho do kampane, nakoľko Felegi podľa neho háji to, čo je pre neho podstatné a to je iba Kažimír. Nie je sú pre neho podstatní ostatní kandidáti na poslancov a úspech celej platform. Na tom mu nezáleží. Záleží mu iba na „úspechu“ Kažimíra:

“Vzťah možno, že je problémový, alebo povedaťčo vnímam najväčšíproblem je v tom, že Jano Felegi, ktorý je v podstate pri mne a pomáha, tak preferuje samozrejme jemu záležína tom, aby som uspel ja. To určite preto, lebo do toho dal určitézdroje, alebo určitých ľudía pre neho som klientom ja. Toto možno, že povedal tak ako on a nechcem užk tomu diskutovať.”

 

PART 5 (celkova nahravka cas 93,10)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-5-celkova-nahravka-cas-9310

Marek Kažimír vysvetľuje, čo za podporu od svojich sponzorov sponzorov im vráti v prípade úspechu. Chce im pomáhať a to, do akej miery, je vecou výhradne jeho osobných morálnych a etických mantinelov:

„Felegi ma nedrží za gule, takisto ani ten druhý, ktorý ma podporuje, tak isto ma nedrží za gule. Keďsom viacerým povedal, a to som myslel, a neviem či aj nie na nejakých stretnutiach, ja mám mantinely o ktorých títo ľudia vedia. Mantinely, ktorésúaj o etike o mojom svedomí … . Ale určite aj vy ste išli do kampane z toho dôvodu, aby … vyhrali aby veci boli zmenené aby boli za nami výsledky. Ale určite, keďje niekto naivnýa myslísi, že a je tu, je tu, preto že v podstate si myslí, že takto to funguje v politike, že títo ľudia nebudú chcieť pomôcť v tých mojich mantineloch, a to tak zatiaľkaždému hovorím, kto ma podporuje.“

 

PART 6 (celkova nahravka cas 102,45)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-6

Marek Kažimír, v rámci reakcie na otázku, aký bude záväzok kandidátov na poslancov MZ po ich zvolení za poslancov MZ, voči Jánovi Felegimu a iným sponzorom, vysvetľuje, akým spôsobom sa podľa neho bude dať hľadať priestor na uspokojenie potrieb a pomoc týmto sponzorom. A to aj s podporov poslancov MZ:

„Ale určite ... to sme už otvorene hovorili predtým, si musíme sadnúť, po vyhratých voľbách, keď vytvoríme poslanecký klub, keď bude,  keď keď budem primátor a povedať si, toto je volebný program, toto budeme presadzovať, toto je priestor, kde vieme pomôcťnašim, tak aby sme to vedeli obhájiť pred voličmi, pozrieť sa do zrkadla...“

 

PART 7  (celkova nahravka cas 68,00)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-7-celkova-nahravka-cas-6800

Marek Kažimír sa snažil účastníkov stretnutia presvedčiť, že on osobne dôveruje Jánovi Felegimu ako svojmu priatelovi.

Čo je však to dobré čo dostane Kažimír, ale nepovedal. Jedno je ale isté, Felegimu nezáležalo na úspechu poslancov a platformy, čo nepriamo vo 4 nahrávke priznal aj sám Kažimír:

„Jana Felegiho berem ako svojho priateľa, ktorému verím.“

 

PART 8  (celkova nahravka cas 89,40)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-8-celkova-nahravka-cas-894032

Marek Kažimír vysvetľuje, prečo má Ján Felegi podľa jeho názoru legitímne právo kontrolovať celú kampaň a odôvodňuje to výškou Felegiho príspevku na kampaň:

„ Keď vložíš niekoľko miliónov mášväčšie právo presne sledovaťniektoréprocesy.“

 

PART 9 (celkova nahravka cas 90,00)

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/part-9-celkova-nahravka-cas-9000

Marek Kažimír, dopĺňa argument v nahrávke 8, a zdôvodňuje práva a vplyv nielen na kampaň ale aj vplyv po voľbách, a to výškou investície zo strany sponzora (v tomto prípade sa stále v prvom rade jedná o Jána Felegiho):

„Berme, že by tento projekt mal hodnotu dajme tomu 10 miliónov korún, keďtoľko, koľko mášakcie, koľko si vložil do toho projektu, na to toľko mášpráv.“

 

 

Celá nahrávka:

https://soundcloud.com/marcel-gib-da/nahravka-ako-dokaz-ovplyvnovania-volieb-a-volenych-predstavitelov-mesta-kosice (začiatok 13 min. čiastočný výpis nižšie)

 

14,00 Kazimir

Chcem hovorit v bode jedna co nas spaja a v bode dva, co nas rozdeluje, irituje serie, budem rad ked kazdy sam za seba povie v com vidi problem

 

14,30 Cabra

Sledujem to je to moja srdcova zalezitost ale posledne tyzdne su tu nedorozumenia

 

20:45 Richard Hojer

Nepokoj do toho vniesla Bratislavská skupina,... Menuje Urmaniča

 

22:40 Marián Gaj

pýta sa Kažimíra, či je vydierateľný alebo niekomu zaviazaný

O sponzorovi hlavnom tvojom viem a viem ze na nas kandidatov serie

Viem ze tento pan (Felegi) zije z penazi z danovych rajov

Ty (Kazimir) si sa stal v mojich ociach maly Biely kon

Aj ludia ktorych som prividol do kampane sa pytaju kto to financuje, lebo toto z 1000 euro sa neda (prispevok poslancov na kampan)

Mna zaujima sponzor, co si od toho slubuje, co si mu slubil, aby som mal v tom jasno

 

25.00 Gaj

Pocuvam, ze Marek on knadiduje so smerom, on ide na mestskeho poslanca, to je uz davno dohodnute, takto to vnimaju ludia, podnikatelia ktorých oslovujem o podporu

 

26.40 Marek Kazimir

Vsetci sme do toho isli aby sme tu politiku robili inak, aby sme zanechali v meste stopu aby sa o nas ucili deti v historickych knizkach

Ale nie preto aby sme sa nabalili alebo robili toto co robia sucasni

 

27,20 Kazimir

Ja vyhram volby len s vami ak nas vzajomne budu nasi volici kruzkovat, teda len ak budeme spolu drzat

 

31.10 Kazimir

Vztah podporovatelov k mojej kampani

Gaj: ci si vydieratelny?

 

34.00 Giboda

Kde je miera toho, kam si az schopny zajst, aby si sa stal primatorom, co si ochotny slubit za to aby si sa nim stal, kde je tvoja hranica

 

34,45 Kazimir

Vztah ku kandidatom a kampan, kandidati dostavaju full servis bez ohladu na to ci zaplatili svoj prispevok ci nie doteraz, Financovali sme doteraz od skoleni, materialov, zbieranie podpisov, volebne noviny, materialy ktore vyjdu este, toto vsetko vsetci dostanu pocas volebnej kampane

 

36.08 Kazimir

Martin Lengyel ani Martin Urmanic nikdy predomnou nepovedali ze sa kandidati na poslancov od kampane oddelia a ich nezaujimaju

1000 euro na kandidata sa mi zdalo vela ale suhlasil som, ale chcel som aby vsetci vedeli co za to dostanu a bude to v zmluve

Zmluvy nie su a ani financie nie su zaplatené tak ako mal byt

 

37,20 Kazimir

Vztah BA je tu, vytvoreny priestor kde mozete chodit, kde mame priestor na pracu

 

PART 4  (celkova nahravka cas 37,50)

38.30 Ivo Cabra

Z ich konania (Urmanic, Lengyel, Masarovič) je citit ze ich zamestnavatelom je Felegi a on im dal ulohu ze Kazimir bude primator, potrebujeme dvihnut cisla

Prve stretnutie U anjela bolo OK

Ale dalsie stretnutia sa vyvijali v stye ze robime z Mareka primatora, co je OK, ale o nas kandidatoch nebola ziadna zmienka, iba ze mame pomahat aktivistom

 

40,25 Cabra

Mne je jasne ze ich sef je Felegi a oni robia jeho ulohu ale ich sef by si mal byt ty a ty by si mal riadit kampan, ty mas byt lider

Mal by si ich nahanat ty a nie Felegi

41,10 Kazimir

Na najblizsom stretnuti by mali byt pripravene aktivity na kampan

42.00 Kazimir

Alternativy A a B, nestihaju sa aktivacne karty pre ludi, nastupi alternativa B call centrum

 

42,30 Gaj

Ake maju chlapci referencie, lebo z kampani utiekli po case, ako SDL, pri ktorej zmienke sa nasral Martin  (Lengyel)

43,20 Gaj

Mali sme Harmonogram prac, teraz ideme skusat A alebo B, preratal si si to stym Call centrom?

43,40 Kazimir

Mam troch najlepsich ludi na slovensku,

tito ludia su tu a ja si myslim z esu najlepsi

44,50 Cabra

Marek ma pravo vybrat si ludi, kto rozhodne o jeho buducnosti, je to jeho zivot

Marek nie je hlupy vie si vybrat kto je kto

Aby my (kandidati) sme sa nestratili v tomto systeme

46.00 Bejda

Rozor medzi chlapcami BA a kampanou podla mna nie je ale z nicoho nic sa zacalo buchat po stole ako tu nefunguju veci a vyvrcholilo to v den ked si oznamil ze kandidujes aj na poslanca

Veci s ktorymi pridu (chclapci z BA) je super ale iba na papieri

47,15 Bejda

Databaza sa podla mna nepodari a dnes po mesiaci na to chlapci prisli na co som ich upozornoval a oni idu nasadit Call centrum

48,00 Bejda

Mam pocit  (ze podla nich) mi (tu v KE) nic nevieme

48,55 Bejda

Neviem co s astalo, preco sa bucha po stole a co sa zmenilo

49,15 Kažimir

Myslim si ze ten kto plati a ten kto financuje, a ja ako lider, si mozem vybrat a rozdelovat ulohy

Majo ty si do kampane ktoru zafinancujes si vyberies koho chces

Toto nas nerozdeluje podla nas

50,20 Giboda

Hovorme o tom co nam slubili, najprv mali iba radit, a teraz riadia,

50,50 Kazimir

Ano ja som rozhodol (ze budu riadit chlapci z BA)

51.00 Giboda

Opisuje ako prebehlo ziskavanie aktivistov z radov znamych kandidatov a ako sa snimi malo pracovat ale nepracovalo, co sa im slubilo ale nesplnilo a kandidati, ktori ich doviedli vyzeraju teraz hlupo, kedze sa nic nedeje

Vyzerame neseriozne, ty (Kažimír) vyzeras neseriaozne

58.25 Bejda

Ludom sme posielali nase veci, ale prichodom Brana Masarovica sa to vsetko zastavilo a dva tyzdne sa ludom nic neposielalo

59,00 Hojer

Stratili sme takto mesiac

59,25 Kazimir

Bol som raz na stabe kde sme boli vsetci, taketo nezrovnalosti treba rozoberat

62,00 Gaj

Nechodia nam veci ako tvoj program c onam chodil, vtedy som sa zoznamil s Branom (Masarovicom – clovekom ktoreho do kampane doniesom Martin Lengyel aby riadil denne veci)

63,30 Gaj

Dozralo ma ze rok roboty a oni povedia ze tam je bodrel

PART 7  (celkova nahravka cas 68,00)

Majo aby si pochopil, teba mam ako svojho priatela ktoremu verim

„Jana Felegiho berem ako svojho priateľa, ktorému verím.“

Ale obaja chcete vyhrat volby, ale co chce Jan Felegi to by som tu nechcel rozoberat to su jeho priority

 

74,20 Kazimir ku Bejdovi

Hovorili sme o kampani do augusta, hovorili sme ze pridu chlapi z bratislavi, ktori to preberu

Sadli sme si, presli sme si predstavu, ze oni (Lengyel, Urmanič) budu cisto riesit mna

Nic na tom co som povedal sa nemeni, nechcem byt ako Knapik, ktory sa otocil ku kazdemu chrbtom vatane mna

75,30 Kazimir

Ake zaruky davam ze urobim vci z volebneho programu a davam do toho svoje meno a svoje slovo

Tym ktorym pomohli pomozem pokial budem moct a vediet

76,10 Hojer

Stoho co si povedal aj na stretnuti som mal dojem ze si nas vsetkych pusti k vode, ze si sa od nas distancoval

77,30 Kazimir

Vychadzal som z toho tak ze ked sa niekomu nepodari stat sa poslancom tak dvere nebudu zavrete, pomozem kazdemu ako ste pomahali vy mne

Aby sa nestalo to co sa stalo s Knapikom

78,20

Vztah BA ku kandidatom – vypracuje sa harmonogram aktivit nie len pre mna ale aj pre kandidatov

78,35 Bejda

Strategia je pripravena, len sa upravi do konca kampane

80,00 Gaj

Treba spravit tabulku aby kazdy kandidat vedel co za ten vklad ma nech vie si nastavit aj navezne vlastne aktivity, co za tu sumu mame

Moje vyuctovnie este nemas, lebo tam i esu briigadnici, lebo prave zamestnavam asi 135 brigadnikov, 5 euro na brigadnika, prihlaska odhlaska, vyplatne pasky, toto robim

81,44 Kazimir

Jano Felegi chce vediet kto co dal, aby bol poriadok aby to bolo jasne

Lebo niektori dali niektori splacaju niektori nedali

82,30 Gaj

Nemam predstavu ci mam na severe nejake Billboardy stebou alebo nie

Kazimir

Bilbordy su zabezpecene a kupene

83,10 Giboda

Ked marek vravi ze Felegi ma pravo vidiet co vyctovavame my, napr Marian, mame aj my pravo vidiet co vyuctovava Jan Felegi

84,40 Kazimir

Ako kandidat mozes odkontrolovat co do toho davaju ostatni kandidati

85,10 Bejda

Od samotneho zaciatku fungujeme iba na baze slova

Nemame pravidla, do buducnosti, vznikaju problemy

86,10 Gaj

Preco moje vyuctovanema riesit a komentova Felegi?

86,30 Kazimir

Ja nefinancujem tie Bilboardy, a ak ty chces byt na tych biolboardoch ktore financuje niekto iny tak ten ma pravo vediet ci boli dodrzane pravidlana ktorych sme sa dohodli

87,45 Kazimir

Akou mierou sa ma kto podielat na tom ako kancelaria fungovala ked som to platil ja s tymi svojimi, na krivej tam a tam a dalsie polozky o ktorych ani vy nemate paru

Dalej rozprava o tom ako rozpocitat a definovat naklady pre kandidatov

89,20 Giboda

Ja som vlozil 1000 euro a nepytal sa na zaruky

89,30 Cabra

Je rozdiel ked vlozis 1000 euro alebo 1 000 000 euro

 

PART 8  (celkova nahravka cas 89,40) Kazimir

(Marek Kažimír vysvetľuje, prečo má Ján Felegi podľa jeho názoru legitímne právo kontrolovať celú kampaň a odôvodňuje to výškou Felegiho príspevku na kampaň)

„ Keď vložíš niekoľko miliónov mášväčšie právo presne sledovaťniektoréprocesy.“

 

89,55 Cabra

Aj v akciovej spolocnosti palti ze nie kazdy akcionar ma rovnake prava.

PART 9 (celkova nahravka cas 90,00) Kazimir

(Marek Kažimír, dopĺňa argument v nahrávke 8, a zdôvodňuje práva a vplyv nielen na kampaň ale aj vplyv po voľbách, a to výškou investície zo strany sponzora (v tomto prípade sa stále v prvom rade jedná o Jána Felegiho):  )

„Berme, že by tento projekt mal hodnotu dajme tomu 10 miliónov korún, keďtoľko, koľko mášakcie, koľko si vložil do toho projektu, na to toľko mášpráv.“

Ja ti garantujem osobne ze ti poviem co za tych 1000 euro si dostal.

 

90,30 Cabra

Nech aj oni (BA) nam prezentuju plan co sa tyka kampane, prace

91,30 Gaj

Zatial som spokojny, bolo mi vsetko zodpovedane

91,45 Kazimir

Kampan financuje – co za to

Ja som sa vas nepytal skadial stevzali na kampan 1000 euro ci to boli tvoje sukromne Marcel, nezaujima ma Majo ani Ivo skadial

 

PART 1 (celkova nahravka cas 92,05)

(Marek Kažimír o tom, prečo je financovanie jeho kampane a to kto ju financuje (Ján Felegi) je tajná vec)

“A to, že kto financuje moju kampaň, je citlivázáležitosťo ktorej nemal nikto vedieť”

O tom som mal vediet iba ja a Stano, to ze ako sa to dostalo vonku a akym sposobom, sa k tomu nebudem vracat

 

PART 2 (celkova nahravka cas 92,25)

(Marek Kažimír obhajuje prečo musí tajiť svojich sponzorov a finančných podporovateľov )

“Vždy je samozrejme problem, verejne šíriť a preto by som nechcel aby sa to verejne šírilo, kto za mnou stojí, kto ma podporuje, lebo nebol by som rád keby sa to dostalo do uší konkurentom, len z toho dôvodu, preto, lebo tíľudia by mohli maťinéproblémy na iných miestach. Takto to je bohužiaľv živote.”

 

PART 3 (celkova nahravka cas 92,50)

(Marek Kažimír pomenúva hlavného sponzora svojej kampane, Jána Felegiho, neskôr uvádza že ho Felegi za “gule” kvoli finančnej podpore nedrží, aj keď realita bola iná)

“Začul som jeden názor, že kto koho drží za gule, že Felegi drží Kažimíra za gule.”

 

PART 5 (celkova nahravka cas 93,10)

(Marek Kažimír vysvetľuje, čo za podporu od svojich sponzorov sponzorov im vráti v prípade úspechu. Chce im pomáhať a to, do akej miery, je vecou výhradne jeho osobných morálnych a etických mantinelov)

„Felegi ma nedrží za gule, takisto ani ten druhý, ktorý ma podporuje, tak isto ma nedrží za gule. Keďsom viacerým povedal, a to som myslel, a neviem či aj nie na nejakých stretnutiach, ja mám mantinely o ktorých títo ľudia vedia. Mantinely, ktorésúaj o etike o mojom svedomí … . Ale určite aj vy ste išli do kampane z toho dôvodu, aby … vyhrali aby veci boli zmenené aby boli za nami výsledky. Ale určite, keďje niekto naivnýa myslísi, že a je tu, je tu, preto že v podstate si myslí, že takto to funguje v politike, že títo ľudia nebudú chcieť pomôcť v tých mojich mantineloch, a to tak zatiaľkaždému hovorím, kto ma podporuje.“

Aby vedel, kde som ochotny ist, tak  moje mantinely su take nie len 4 roky ale najmenej 8 rokov, mozes najst tam tie mantinely.

 

94,50 Gaj

Opat sa spytam ci si vydieratelny, lebo Jano Felegi je tvrdy hrac a zmioeta sa vo vseliakych poliitckych veciach

Má zaujem co riesit? Stavebnictvo riesit

 

96,00 Kazimir

Chce (Felegi) riesit investicie v tomto meste tak, aby UHA fungovalo tak ako ma, aby stavebne urady fungovali tak ako ma  a ostatne veci fungovali tak ako ma,

Ja vies dobre ze robim verejne obstaravanie a elektronicke aukcie tak ako mam

Chce normalne podmienky na podnikanie

Primator bez poslancov nepreleti toto mesto bez toho aby si sadli to nejde

 

97,20 Gaj

Bude akceptovat tvoje mantinely, ... ked financoval kampan, si zaviazany, si vydieratelny alebo nie?

Za rok a pol titulok: Kazimirova kampan bola financovana z Cyperských zdrojov, Modelova situacia

98,20 Kazimir

Oboch sponzorov som 3 roky spoznaval aby sme vedeli kde su nase mantinely az vtedy som sa rozhodol ze snimi pojdem do niecoho takeho ako je volba primatora mesta

99,40 Gaj

Bodaj by sa ti v zivote take nestalo, ze ci nahodou naozaj nemas pocit ci nemozes byt vydierateny ze si niekomu nevyhovel

100,20 Giboda

Ak mal byt sponzor tajny, preco sa zrazu zacal ukazovat? Preco zacal ukazovat svoju silu? Chodi stebou a nepredstavi sa. Cím budem ja zaviazany?

141,30 Kazimir

Vzdy je to tak ako pri 90% podnikatelov na slovensku, pri hocijakej garniture, podporuje ked podporuje viacerich

Su aj taky co podporuju nie len mna ale sa ista a podporuju, ci KOSIT ci ja neviem kto, troch, styroch kandidatov

Ty zaviazany nebudes nicim

 

PART 6 (celkova nahravka cas 102,45)

Marek Kažimír, v rámci reakcie na otázku, aký bude záväzok kandidátov na poslancov MZ po ich zvolení za poslancov MZ, voči Jánovi Felegimu a iným sponzorom, vysvetľuje, akým spôsobom sa podľa neho bude dať hľadať priestor na uspokojenie potrieb a pomoc týmto sponzorom. A to aj s podporov poslancov MZ:

„Ale určite ... to sme už otvorene hovorili predtým, si musíme sadnúť, po vyhratých voľbách, keď vytvoríme poslanecký klub, keď bude,  keď keď budem primátor a povedať si, toto je volebný program, toto budeme presadzovať, toto je priestor, kde vieme pomôcťnašim, tak aby sme to vedeli obhájiť pred voličmi, pozrieť sa do zrkadla...“

A potom budeme takto 4 roky fungovať.

 

104 Bejda

Je na case teraz stanovit nejake pravidla, kto bude rozhodovat o tom kto bude viceprimator, kto bude rozhodovat o tom  skym pojdeme do koalicie, kto bude rozhodovat o tom  kto pojde na aky flek?

Ak si ches ludi zaviazat, tak si ich zaviaz tym ze im das viacej ako ocakavaju ze dostanu.

 

105 Bejda

A potom ak sa bude rozhodovat budem musiet s pokorou prist a povedat nech sa paci

 

105,45 Kazimir

Preto si na buduci tyzden s kazdym z vas sadnem a toto si prejdeme, s akou predstavou ste

 

106,30 Kazimir

Nechcem byt ale v pozicii ako R. Bauer a rozdelovat flekz a nevyhrat v druhom kole

Ked sa dostaneme do zastupitestva tak si dohodneme pravidla

 

107,30 Bejda

V politickej strane je to jednoduche povie sa tak a hlasuje sa tak

 

109,50 Gaj

Spolky su certove volky, preto som mal vzdy firmu sam

 

110,20 Gaj

Chcem stat za tebou, aby si ty bol moja skala, no tie pochybnosti, staci jedna situacia a to dnes nikto nevie

 

111,20 Bejda

Vies darovacie zmluvy by boli dobre len pre teba, ked by sa niekto pytal na to ako si financoval kampan ale nikoho k nicomu nezavezuju

 

113,10 Gaj

Ked budu otazky z coho financujes kampan?

 

113,15 Kazimir

Zo svojich financii a financii kandidatov ktory dali peniaz do kampane

 

114,13 Bejda

V den kedy zacina oficialna kampan aby sme v ten den mali na stranke zoznam ludi co dali na kampan teda 22 nasich kandidatov a co si ty dal, a uz sa k tomu nevyjadrovali a je to perfektna vec

Novinar zavola kandidatom oni povedia ze dali a tym je tema uzavreta pre novinara, povie ze je to OK

 

116,20 Bejda

Cez call centrum volame na nahodne cisla, zavolame konkurencii a ta sa spyta z coho mame na call centrum, draha vec jak svina

 

116,50 Kazimir

Call centrum bude dostavat smiesne peniaze

Volat sa bude tesne pred volbami

 

117,30 Giboda

Call centrum je na to aby ludi informovali a pytali si udaje sympatizantov

Tesne pred volbami budu pozyvat k volbam

 

118,25 Bejda

Tie darovacie zmluvy su dobre na to , ze novinar sa bude pytat kolko vas stalo call centrum

 

119,00 Kazimir

Urcite sa bude volat tesne pred volbami

 

121,40 Giboda

K tym podpisom este, Ja myslim na to ze ako povedal p Fellegi ak da niekomu 30 000 eur alebo korun, tak on vyzbiera mu tie podpisy za den

 

122,40 Giboda

Co sa stane ked niekto za tebou pride ako primatorom a bude po tebe nieco chciet

A preco kandidujes aj za poslanca

 

123,15 Kazimir

Ide o rojekt do ktoreho sa davaju strasne peniaze a kazdy chce aby bol projekt uspesny, a teraz nemusi byt uspezny ale moze byt uspesny o 4 roky

Myslim si ze ak sa stanem poslancom a 4 roky budem fungovbat ako poslanec, komentovat vyjadrovat sa k veciam, tak o 4 roky je vacsia sanca nez ak by som isiel spat na policiu a uplne vymyzol z povedomia a spolocenskeho zivota

Hovorime o projekte a peniazoch ktore sa do toho davaju aby sme boli uspesny

Za projekt povazujem byt primatorom a ovplyvnovat veci

 

Záver: riešenie aktivít kampane nasledujúcich dní