Polaček a Gibóda odovzdali kandidátne listiny

Dnes popoludní odovzdal svoju kandidátnu listinu na starostu Mestskej časti Košice – Sever občiansky a nezávislý kandidát Jaroslav Polaček. Spolu s Marcelom Gibódom odovzdali aj petície k registrácii občianskych a nezávislých kandidátov na poslancov mesta Košice za volebný obvod Kavečany a Sever. „Potrebné podpisy pod petíciu k registrácií sme zbierali viac ako 60 dní, pričom sme prešli každý byt v mestskej časti. Podporilo nás viac ako 2200 ľudí a spoločne sme získali viac ako 3350 podpisov. Túto podporu a dôveru Košičanov a Severanov si veľmi ceníme,“ skonštatoval Marcel Gibóda, ktorý opísal ich spoločnú kandidatúru ako vyústenie ich dlhodobej a osobnej práce občianskych aktivistov.

Mestská časť vyzerala lepšie v polovici minulého storočia

Polaček potvrdil, že najčastejšou témou počas zberu podpisov, ako aj pri nedeľných stretnutiach s občanmi v parkoch, je dlhodobá neochota samosprávy riešiť bytostné problémy občanov. „Občania nepotrebujú megalomanské projekty. Túžia po tom, aby ich okolie bolo krajšie, čistejšie, s dostatočnou občianskou vybavenosťou a aby tak mali príjemné okolie na život pre seba a svoje deti,“ priblížil svoje postrehy Jaroslav Polaček, ktorý nevynechal ani jeden deň zberu podpisov so svojím tímom.

Je dôležité, aby starostovia mestských častí pracovali aj v mestskom parlamente

Rôzne túžby a požiadavky obyvateľov mestských častí sú podriadené vyšším, mnohokrát nezmyselným záujmom finančných skupín. Ak by všetci starostovia mestských častí súčasne dokázali obsadiť vo voľbách aj pozíciu poslanca mesta, tento stav by za podmienky aktívnej práce v mestskom zastupiteľstve vedeli zvrátiť zmenou Štatútu mesta Košice ako aj zmenou ďalších predpisov a nariadení. „Mesto Košice je jednou z najbohatších samospráv na Slovensku, a preto výhovorky na nedostatok peňazí v rozpočte neobstoja. Mestské časti dostávajú minimum peňazí. Svojou rozlohou najväčšia mestská časť Košice – Sever dostane na svoje fungovanie z rozpočtu mesta Košice len 0,5% prostriedkov. To jej nestačí ani len na dôstojné fungovanie, nie to na jej rozvoj,“ skonštatoval Jaroslav Polaček, ktorý kandiduje za starostu MČ i poslanca mesta.

Politológ a kandidát na poslanca mesta i MČ Sever Marcel Gibóda vysvetľuje: „Mesto Košice nevie rozumne zodpovedať otázku, prečo jednotlivé mestské časti nedostávajú rovnaké dotácie na obyvateľa. Riešením nedostatku financií je aj zúženie samosprávneho a administratívneho členenia Košíc.“

Obaja na záver vyzvali všetkých kandidátov na primátora, starostov, poslancov mesta ako aj poslancov mestských častí, ktorí s nimi zdieľajú rovnaké názory, aby sa spojili a spoločne zabojovali o mesto Košice. O miesto, kde okolie bude príjemné pre život a samospráva bude efektívne poskytovať svoje služby obyvateľom a nie iba vyvoleným politikom a ich sponzorom.