Podporili sme petíciu za rekonštrukciu trhoviska Merkúr

Polaček, KDH, Košice, poslanec, NRSR, primátor, Gibóda, starosta, polacek, Raši, Merkúr

Obyvatelia mestskej časti Košice-Sever podali na miestnom úrade Petíciu za zachovanie koloritu trhoviska Merkúr a zvýšenia kvality bývania v okolí OC Merkúr. V liste starostovi sa sťažujú, že už rok nekoná, neplní uznesenia poslancov mestskej časti a uráža členov petičného výboru. Členmi petičného výboru sú aj poslanci Polaček a Gibóda.

Takmer pred rokom sa rozprúdila diskusia o budúcnosti trhoviska Merkúr, keď trhovníci požadovali od starostu Severu Mariána Gaja vyvrátenie informácií spojených so snahou ukončiť prevádzku miestneho trhoviska. Preto v marci tohto roka vznikol petičný výbor a asi dvadsaťčlenná skupina obyvateľov a trhovníkov požiadala o vystúpenie na miestnom zastupiteľstve. Práve tu sa starosta Gaj pod tlakom obyvateľov svojím podpisom pripojil k petícii a zároveň ubezpečil verejnosť, že nájde riešenie. Poslanec Polaček následne predložil návrh uznesenia, v ktorom  okrem iného požiadal starostu, aby do septembra predložil koncepciu a návrh alternatívneho riešenia obnovy trhovísk pri OC Merkúr ako aj na Námestí Jána Mathého.  Za návrh hlasovali všetci poslanci mestskej časti.

prečítajte si tiež: Požiadali sme o pomoc primátora!

Šéf petičného výboru Peter Havaj potvrdil, že petíciu k 30. 11. 2015 podpísalo 1.924 obyvateľov a bola odovzdaná v kancelárii prvého kontaktu v budove miestneho úradu MČ Košice-Sever. „Čakali sme do posledného dňa, či starosta splní sériu uznesení, ktoré v našej veci prijali poslanci. Starosta odignoroval všetky tri uznesenia, čím definitívne stratil našu dôveru. Posledné uznesenie malo byť splnené včera. “ 

„Dôkazom úmyslu neriešiť problém trhoviska je aj Gajove nevhodné správanie, ako aj výroky na zastupiteľstvách smerujúce k úmyselnému neplneniu uznesení,“ vysvetľuje Ľuboš Czirner, ktorý dodáva, že úrad kryje starostu aj tým, že im odmieta na základe slobodného prístupu k informáciám vydať zvukové nahrávky z rokovania ako dôkaz starostovej arogancie.

Poslanec mesta Košice Jaroslav Polaček, ktorý od začiatku podporuje zámery obnovy trhoviska ako aj zámer miestnych obyvateľov, potvrdil, že všetkým členom petičného výboru došla trpezlivosť. „Trhovisko mestskej časti prináša reálne peniaze a je teda namieste, aby sme ho po takmer 40 rokoch vynovili. Návratnosť takej investície odhadujem na tri, maximálne štyri roky. Každá banka by nám požičala. Nerozumiem, prečo starosta svojím nekonaním necháva trhovníkov v neistote, obyvateľom nechce poskytnúť lepšie služby a z prijatých uznesení si robí srandu.“

Členovia petičného výboru dôrazne žiadajú starostu, aby sa petíciou zoberal dôsledne a prestal ju vnímať ako niečo, čo mu má poškodiť. „My si želáme revitalizovať priestor okolo OC Merkúr a starosta môže urobiť dobrú vec pre obyvateľov. Projekt predsa bude aj výsledkom jeho práce a peknou vizitkou, do ktorej má možnosť vložiť kúsok svojho srdca.“ dodali na záver.

prečítajte si tiež: PETÍCIA ZA ZACHOVANIE KOLORITU TRHOVISKA MERKÚR A ZVÝŠENIA KVALITY BÝVANIA V OKOLÍ OC MERKÚR

V petícii obyvatelia žiadajú, aby mestská časť zrekonštruovala trhovisko tak, aby spĺňalo parametre 21. storočia a i naďalej sa nachádzalo v priestoroch parkoviska medzi OC Merkúr a bytovým domom Němcovej 22-24. Petícia sa zaoberá aj  parkovaním pre rezidentov žijúcich v blízkom okolí.

V poslednom období sa rekonštrukciou miestnych trhovísk zaoberali aj iné mestské časti v Košiciach. MČ Západ rekonštruovala  trhovisko pred dvomi rokmi a MČ Juh v tomto roku preinvestuje takmer 90.000€, pričom skultúrni trhovisko na mieste, kde má dlhodobú tradíciu.