Obyvatelia sa húfne chystajú na mestské zastupiteľstvo

EEI, Košice, Raši, Polaček, Gibóda, parkovanie, zaparkujete, parkovať,

O štyri dni sa môže rozhodnúť o radikálnej zmene parkovacej politiky v meste Košice. Upozorňujú vo svojej výzve na zastavenie aktivít súkromnej spoločnosti EEI aktívni predstavitelia mesta.

Obyvatelia Košíc sú zaskočení, rozhorčení a sklamaní, čo je dôsledkom "dlhodobo a starostlivo" pripravovaných zmien v parkovaní. Všade sa stupňuje diskusia, v ktorej dominujú nesúhlasné názory Košičanov na rozšírenie spoplatneného parkovania. Je to aj v dôsledku nezvládnutia tejto zásadnej témy zo strany mesta Košice, kde vedenie mesta od začiatku zlyhávalo a zlyháva aj naďalej pri informovaní a zapájaní obyvateľov do spolurozhodovania. 

Skupina obyvateľov a predstaviteľov samosprávy mesta Košice sa preto rozhodla aktívnou kampaňou upozorniť Košičanov na dôležitosť nadchádzajúceho rokovania mestského zastupiteľstva.

Ladislav Lorinc koncom mája na sociálnej sieti vytvoril udalosť „Protest: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom!“,na ktorú bolo pozvaných takmer 20 tisíc Košičanov. "Cieľom vytvorenia udalosti bolo upozorniť ľudí na fakt, že nadávanie na sociálnych sieťach problém nerieši. Jediné kompetentné rozhodnúť v tejto veci je mestské zastupiteľstvo a preto sme ľudí na neho začali pozývať. Nech poslanci vedia, že predkladaný systém ľudia nevnímajú ako ideál a nech ľudia vidia, kto a ako rozhodol o nich, bez nich. Aktívna účasť verejnosti môže veci zvrátiť tak, ako sme to videli v Petržalke. Ideme sledovať a demokraticky vyjadriť svoje postoje. Neželáme si rozbroje, agresiu, či osočovanie.", uviedol.

Rastislav Trnka upozornil na dôležitý fakt: "V podstate rozšírenie parkovania bolo schválené už minulý rok, avšak v dôsledku nekompetentnosti firmy EEI sa musí doplniť ďalší bod do rokovania, ktorý sa mohol pokojne schváliť pred rokom, čo len znázorňuje neprofesionalitu tejto spoločnosti. Občania tak majú jedinečnú možnosť prostredníctvom verejného tlaku na poslancov zasadiť ťažkú ranu tejto firme, ktorá žije z peňazí nás všetkých a ukázať jej kde patrí.....nie do Košíc. Môžeme to pokojne nazvať "irónia osudu EEI".

Následne sa k tejto udalosti aktívne pripojili aj poslanci mesta Košice Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda: "Rozhodli sme sa zhmotniť virtuálnu pozvánku  zo sveta sociálnych sietí aj do reálnej billboardovej podoby. Záleží nám na tom, aby obyvatelia vnímali vážnosť problematiky a pochopili, že rozhodnutie je jedine v ich rukách,“ vysvetľuje ich aktivitu poslanec Gibóda.

„Dnešným dňom sme spustili aj letákovú vysvetľovaciu kampaň s nákladom 30.000 výtlačkov, aby sme vysvetlili náš postoj a nesúhlas s parkovacou politikou mesta Košice. Dôvodov a argumentov je však omnoho viac...“, upozornil na aktuálnu vysvetľovaciu kampaň Igor Petrovčík, poslanec MČ Staré Mesto, ktorý je súčasťou organizačného výboru. Petrovčík zdôrazil, že vo výbore pôsobia aj obyvatelia mestských častí Juh a Sever, ktorých sa táto zmena dotkne najviac.

Rastislav Trnka, ktorý v danej veci vedie aj súdny spor potvrdil svoje slová spred troch rokov, kedy tvrdil, že ide o "tunel na občanoch mesta Košice" a rokmi sa tieto slová vždy len a len potvrdzujú. Jaroslav Polaček uviedol, že spochybňuje pripravenosť EEI začať aktívne pôsobiť v parkovacích zónach 1 -10 a trvá na tom, že sa jedná o dlhodobo pripravovaný biznis vedenia mesta.

čítajte aj: PROTEST proti parkovaniu v réžii EEI

Samotné rokovanie poslancov mesta sa uskutoční 13. júna 2016 na magistráte mesta Košice. Na tomto rokovaní v bode č. 3 budú môcť poslanci mesta Košice s podporou zúčastnených občanov zastaviť rozširovanie plateného parkovania a privatizáciu verejného priestoru v prospech súkromnej spoločnosti EEI.

„Vzhľadom na zásadnosť tohto hlasovania vyzývame svojich susedov a všetkých Košičanov, aby prišli na toto rokovanie mestského zastupiteľstva už pred 7.30 hod a vyjadrili tak svoj postoj k tejto téme. Ukážme našim voleným zástupcom, že nám záleží na Košiciach. V Bratislave – Petržalke to občania dokázali, zastavili spoločnosť EEI. My na východe to dokážeme tiež!“, uvádzajú v závere výzvy aktivisti.

doplnené:EEI vypískali obyvatelia na Juhu

Obyvatelia MČ Košice - Juh na miestnom zastupiteľstve, ktoré sa konalo vo štvrtok jasne ukázali svoji negatívny postoj k EEI a parkovacej politike mesta. Paradoxne, sa z miestneho zastupiteľstva stalo verejné zhromaždenie po tom, čo poslanci Smeru odsabotovali rokovanie miestneho parlamentu na tému parkovania. "Obyvatelia svojim prístupom jasne deklarovali, že v pondelok má zmysel zabojovať o verejný priestor, ktorý patrí obyvateľom mesta a nie súkromnej firme EEI" , skonštatoval Polaček